Home » Wat we doen » Scheidingsmediation of advocaat bij echtscheiding

Scheidingsmediation of advocaat bij echtscheiding

Vooral in het personen- en familierecht kunnen de emoties hoog oplopen. Wij luisteren naar u. Onze mediator en advocaten zijn gespecialiseerd in het afwikkelen van echtscheidingen zowel gezamenlijk middels mediation als eenzijdig onder begeleiding van onze advocaten wanneer blijkt dat u er gezamenlijk niet uit komt.

 

Kennismaken met onze mediator?

Stuur een bericht via ons contactformulier of bel: 0594 514001

Wat moet er gebeuren bij een scheiding?

Als u wilt scheiden, moeten u en uw partner ten aanzien van een aantal onderwerpen afspraken maken en vastleggen. U krijgt te maken met o.a.:

 

Wat houdt scheidingsmediation precies in?

Als u gaat scheiden, is het belangrijk dat er een aantal zaken op een rijtje worden gezet. U heeft immers voor korte of langere tijd samen een leven opgebouwd, en u wilt nu afzonderlijk van elkaar verder. Uw gezamenlijke leven moet dus zorgvuldig worden ontrafeld. Vooral als u nog minderjarige kinderen heeft, kan dat best ingewikkeld zijn.

Hier zijn een paar voorbeelden van dingen waarover u afspraken moet maken. Het moet allemaal worden vastgelegd voordat u verder kunt.

  • We gaan na welke huwelijksvorm u heeft. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd of onder huwelijkse voorwaarden? We maken een helder overzicht van de situatie.
  • We praten over afspraken over de financiën. We bespreken wat er met de woning moet gebeuren: gaat u die verkopen, gaat een van de partners de ander uitkopen of is er een andere mogelijkheid?
  • Is een van de partners ondernemer? Hoe wordt deze gewaardeerd en voortgezet?
  • Partneralimentatie wordt besproken. Zal hiervan sprake zijn en zo ja, hoeveel? Er komen afspraken over de verdeling van de inboedel.

 

Gespreksverslagen

Onze advocaat-mediator Marten Arnold maakt van elk mediationgesprek een verslag, dat wordt verstrekt voor het eerstvolgende gesprek. Daardoor heeft u helder wat er is besproken en heeft Marten alle informatie voorhanden zodra het echtscheidingsconvenant wordt opgesteld. In deze overeenkomst staan alle financiële regelingen en afspraken die u tijdens de scheidingsmediation samen maakt.

Heeft u minderjarige kinderen, dan moet er ook een ouderschapsplan komen. Eventueel wordt hiervoor een berekening gemaakt van de kinderalimentatie. Het ouderschapsplan vormt uiteindelijk samen met het echtscheidingsconvenant de basis van uw echtscheiding.

De advocaat-mediator berekent ook de eventuele partneralimentatie en stelt het verzoekschrift tot echtscheiding en de akte van berusting op. Hij verzorgt de communicatie met de rechtbank en zorgt voor de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking bij de gemeente. Met deze inschrijving is de echtscheiding voltooid. Dit is dan ook de afsluitende brief.

 

Waarom kiezen voor scheidingsmediation?

De meeste mensen zijn niet op hun best tijdens een scheiding. Hun emoties schieten alle kanten op, ze slapen slecht, ze zijn onzeker of bang voor wat er komen gaat. En dan ook nog samen met die partner om tafel? Daar kunnen mensen enorm tegenop zien. Toch is scheidingsmediation een prachtig alternatief voor het traditionele scheidingstraject. En gunstig voor alle betrokkenen.

Mediation verschilt van andere manieren van omgaan met conflicten doordat het de zelfbeschikking van betrokkenen als uitgangspunt neemt en scheidend partners ondersteunt in het vinden van oplossingen die zij willen bereiken. Er wordt dus vooral gekeken naar elkaars gezamenlijke en individuele belangen, waarbij vervolgens wordt onderzocht hoe hieraan zo veel als mogelijk tegemoet kan worden gekomen.

 

De voordelen van scheidingsmediation:

  • In een aantal gesprekken kunt u tot alle noodzakelijke afspraken komen. Met mediation is uw echtscheiding sneller afgewikkeld dan met een traditionele scheidingsprocedure.
  • De kosten van mediation zijn lager, omdat u maar één advocaat-mediator nodig heeft en die kosten bovendien deelt. Wist u trouwens dat ons kantoor de mogelijkheid biedt van een vaste prijsafspraak? Daarmee weet u van tevoren precies waar u aan toe bent.
  • Maakt u afspraken in onderling overleg, in plaats van dat u de rechter laat beslissen? Dan worden die afspraken beter nagekomen. Dat is onderzocht en bewezen. Dat komt doordat u beiden heeft ingestemd met die afspraken en u hieraan dus beiden bent gecommitteerd.
  • Uw advocaat-mediator heeft aandacht voor de juridische én de emotionele scheiding. Dit betekent dat alle emoties er mogen zijn en dat beide partijen zich gehoord voelen. Het betekent ook dat alle afspraken haalbaar en uitvoerbaar zijn.
  • Mediation legt een gezonde basis voor de toekomst. Door het gesprek aan te gaan, kunt u met vertrouwen beginnen aan een nieuwe fase in uw ouderschap, als u minderjarige kinderen heeft. Verder transformeert op u zo goed mogelijke wijze van partners naar ex-partners.

 

Alle voordelen in een notendop: mediation is beter, sneller en goedkoper dan een 'gewoon' scheidingstraject.

 

Vaste prijsafspraak voor scheidingsmediation

Mediation leidt niet alleen tot betere afspraken in uw echtscheiding. Het is ook goedkoper en sneller dan een scheidingsprocedure bij de rechtbank waarbij beide partners een advocaat inschakelen en de rechter een uitspraak doet over alle regelingen. Hoewel het aantal gesprekken van te voren niet vaststaat, leert de ervaring dat mensen het fijn vinden enige houvast te hebben. Het kan daarbij prettig zijn om van tevoren duidelijkheid te hebben over de kosten. Daarom kunt u bij Van Lelyveld Advocaten een vaste prijs afspreken voor het volledige traject.

Lees verder

 

Onze advocaten kunnen u ook eenzijdig bijstaan.

Komt u er gezamenlijk niet meer uit? Dan kunnen onze specialisten uw echtscheidingstraject eenzijdig begeleiden. We leggen u uit wat uw juridische positie is en wat er wel en niet mogelijk is. Daarna gaan we in gesprek met de andere partij: dat kan uw ex zijn, de advocaat van uw ex of een instantie. Pas als het niet lukt om samen tot overeenstemming te komen, zetten we een procedure in gang. Daarbij begeleiden we u van begin tot eind en houden we u steeds op de hoogte van wat er gebeurt. Van Lelyveld Advocaten zorgt voor rust en duidelijkheid.

Maak een afspraak voor scheidingsmediation

 

Afspraak met onze mediator of één van onze advocaten in Leek of Burgum?

Een afspraak maken bij van Lelyveld advocaten in Leek of Burgum? Geen probleem, we helpen u graag verder. Het eerste gesprek bij Van Lelyveld Advocaten is kosteloos en vrijblijvend. U kunt bellen 0594 514001 of een bericht sturen via ons formulier.

Van Lelyveld Advocaten in Leek

Lorentzpark 24, 9351 VJ Leek

Van Lelyveld Advocaten in Burgum

Notariskantoor Dantuma, Lageweg 20, 9251 JW Burgum

Erfrecht: een luisterend oor, een zakelijke aanpak

Elk overlijden gaat gepaard met emoties. Er komt regelmatig 'oud zeer' naar boven. Lukt het niet de nalatenschap af te wikkelen? Dan kan de notaris of een van de erfgenamen erfrechtadvocaat Erik Luursema inschakelen...

Erfrecht

Gezamenlijk gezag: uitzondering of regel?

Door Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Jeroen van Wijngaarden (VVD) is deze week een initiatiefwetsvoorstel ingediend die het mogelijk moet maken dat ongehuwde vaders van rechtswege gezamenlijk met moeder...

Artikel