Home » Alles over het echtscheidingsconvenant

Alles over het echtscheidingsconvenant

Bij een scheiding moeten er afspraken worden gemaakt. Wat gebeurt er met het huis? Wie houdt de auto? Hoe verdelen we het opgebouwde pensioen?

Het is belangrijk om die afspraken vast te leggen. Dat doet u in een (echtscheidings)convenant. Op deze pagina geven we handige informatie over een aantal aspecten van zo'n convenant.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw partner. Hierin legt u alle afspraken vast die relevant zijn voor uw situatie. De afspraken gaan in zodra u officieel gescheiden bent. Als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, wordt de afwikkeling van deze voorwaarden opgenomen in het convenant.

 

Convenant: niet verplicht, wel verstandig, meestal nodig

Het is niet verplicht om een convenant op te stellen. Het is wel aan te raden. Om te beginnen helpt het u om goed na te denken over de afspraken die u maakt en wat de gevolgen daarvan zijn. Dat betekent ook dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan, zoals schulden waar u niets vanaf wist.

De voornaamste reden om een convenant te maken is dat banken, hypotheekverstrekkers, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen het nodig hebben om de gewenste afspraken van uw echtscheiding te kunnen afwikkelen.

 

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

Het lijkt misschien een open deur, maar het is belangrijk dat de tekst van het convenant volstrekt duidelijk is. Het mag niet zo zijn dat u en uw partner de tekst op verschillende manieren kunnen uitleggen.

Behalve de feitelijke afspraken, die we hieronder benoemen, beschrijft het convenant wat de bedoeling van de afspraken is en hoe u en uw partner ze gaan uitvoeren. Hierdoor weten betrokken instanties als de bank en/of uw hypotheekverstrekker hoe ze de afspraken moeten doorvoeren.

Dit komt er in het convenant te staan:

  1. Het convenant begint altijd met de gegevens van de beide partners.
  2. Verder benoemt het de reden voor de echtscheiding. Meestal staat daar iets als 'partners zijn van mening dat hun huwelijk duurzaam is ontwricht'.
  3. Alle afspraken die u maakt over de verdeling van bezittingen, activa en schulden, worden uitvoerig beschreven.
  4. Het convenant beschrijft ook wat u heeft afgesproken over de verevening/verdeling van pensioen, zelfs (zo niet juist) als u over en weer afziet van aanspraak op het opgebouwde pensioen.
  5. De afspraken over partneralimentatie worden vastgelegd in het convenant. Ook als u en uw partner afzien van partneralimentatie.
     

 

Ouderschapsplan

Heeft u samen kinderen? Dan moet er een ouderschapsplan aan het echtscheidingsconvenant worden gehecht. Hierin staat wat er is afgesproken over de kinderen. Waar gaan ze wonen? Hoe wordt de zorg voor hen geregeld?

Lees meer over het ouderschapsplan

 

Echtscheidingsconvenant met mediation

Als scheidingsmediator en familierechtadvocaat is Marten Arnold de aangewezen persoon om u door de scheiding heen te loodsen. Heeft u samen besloten om te gaan scheiden en kunt u nog enigszins met uw partner door één deur, dan wel heeft u beiden in ieder geval deze intentie weer? Dan start u met Marten een mediation-traject, onder andere om in goed overleg het echtscheidingsconvenant op te stellen.

Lees meer over scheidingsmediation

Omdat Marten advocaat is, kan hij het verzoekschrift tot echtscheiding indienen bij de rechtbank, samen met het convenant en het eventuele ouderschapsplan. De rechter zal de echtscheiding dan uitspreken en het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan bekrachtigen. Dit gebeurt met een zogeheten echtscheidingsbeschikking. Met die beschikking zijn alle afspraken in het convenant (en ouderschapsplan) direct geldig en afdwingbaar. Dit houdt in dat u elkaar als ex-partners aan de afspraken kunt houden. De datum waarop deze beschikking nadien wordt ingeschreven bij de Burgerlijke Stand, is de officiële scheidingsdatum.

 

Mediator of advocaat?

Elke scheiding is moeilijk. Pijn, boosheid, gekwetstheid en verdriet – en nog veel meer emoties – komen allemaal voorbij.

Traditioneel schakelen de beide partners elk een advocaat in en onderhandelen twee advocatenkantoren over alle aspecten van de echtscheiding. Dat kan soms heel snel, maar vaak is het een langdurige en kostbare zaak. Vooral als een van de scheidende partners er een vechtscheiding van maakt.

Mediation is en blijft de snelste, goedkoopste en beste manier om de scheiding te regelen. Als het u lukt om met uw partner in gesprek te blijven en met begeleiding van Marten Arnold het mediation-traject te doorlopen, zult u deze fase uiteindelijk met een goed gevoel kunnen afsluiten.

Ons advies is dan ook: probeer tot het uiterste om uw echtscheiding via mediation te regelen. Met name als u kinderen heeft, is dat voor iedereen beter.

Specialisten in personen- en familierecht met hart voor uw zaak

Vooral in het personen- en familierecht kunnen de emoties hoog oplopen. Wij luisteren naar u. We leggen uit wat uw juridische positie is en wat de mogelijkheden zijn. Daarna gaan we in gesprek met de andere partij....

Familierecht

Gezamenlijk gezag: uitzondering of regel?

Door Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Jeroen van Wijngaarden (VVD) is deze week een initiatiefwetsvoorstel ingediend die het mogelijk moet maken dat ongehuwde vaders van rechtswege gezamenlijk met moeder...

Artikel